Registracija domen

Izbira dobre domene je eden od ključnih faktorjev pri pozicioniranju spletne strani. Verjetno je najbolj tipičen pristop za izbiro domene uporaba ključnih besed v domeni. Domene ki vsebujejo ključne besede, potencialno pomagajo pri optimizaciji spletnih strani.

Pri izbiri domene moramo upoštevati kar nekaj dejavnikov. Dobra domena mora biti kratka. Z izogibanjem dolgim domenam boste pomagali obiskovalcem, da najdejo vašo spletno stran in si hkrati zapomnijo vašo domeno.

Izberite domeno, ki je unikatna in hkrati vsebuje ključne besede. Uporaba več kot dveh ključnih besed v domeni je nepriporočljiva, saj tako postane domena predolga, možnosti za tipkarsko napako pa so večje. Torej je bolje, da uporabljate maksimalno dve ključni besedi. Uporabljate kratka in vabljiva imena domen.

Še eden od pomembnih dejavnikov pri izbiri domene je uporaba pomišljajev (-). Če uporabljate v domeni dve ključni besedi skupaj, zna to biti zanimivo, vendar po drugi strani lahko spletni iskalniki tako domeno dojamejo kot eno ključno besedo. V takem primeru je priporočljivo uporabljati pomišljaje v imenu domene.


Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko uspešno izbrali domeno za vašo spletno stran. Prav tako se izogibajte uporabi številk v domeni, ker to ponavadi zbega uporabnike. Namesto ključnih besed lahko v domeni uporabite unikatno ime blagovne znamke.

Izbira pravilne domene lahko poskrbi za povečanje obiska vaše strani in naredi celoten proces optimizacije strani mnogo lažji.